Prvi terapijski aparat BIONESS H200 u BiH i regionu!

Proteklog vikenda smo u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, u saradnji sa američkom kompanijom BIONESS, organizovali edukaciju o korištenju aparata H200 koji je namijenjen pacijentima sa oštećenom funkcijom šake usljed moždanog udara.

Ovo je ujedno prvi Bioness H200 aparat na Balkanu.

Moždani udar i drugi poremećaji centralnog nervnog sistema (CNS) mogu izazvati dugotrajnu onesposobljenost. Za mnoge ljude dugotrajna onesposobljenost može smanjiti kontrolu mišića, povećati spazam mišića, smanjiti snagu mišića i smanjiti funkcionalne sposobnosti. Kada se radi o gornjim ekstremitetima, komplikacije mogu uključivati ​​kontrakture (zatezanje mišića), edem (oticanje), bolne sindrome šake i ramena.


Bioness H200 bežični sistem je dizajniran za liječenje komplikacija povezanih s oštećenjem gornjih ekstremiteta uzrokovanih moždanim udarom i drugim poremećajima centralnog nervnog sistema. Ovaj aparat isporučuje električnu stimulaciju nervima mišića koji kontrolišu pokrete ruke. Bioness H200 aparat pomaže da se poboljša funkcija ruke i da se olakšaju aktivnosti u svakodnevnom životu.